söndag 15 februari 2009

Borgerlig valvinst 2010 - en lågoddsare!

Färska odds från Ladbrokes visar att om den borgerliga regeringen får fortsatt förtroende av svenska folket i valet 2010 så ger detta enbart 1,70 tillbaka! Knappt värt att spela på alltså! Om Mona Sahlin och hennes vänstertrojka skulle lura sig tillbaka till makten ger det hela 2,10 tillbaka!

Ladbrokes slår alla opinionsundersökningar i världen! Varför? Jo, för det är pengar involverat. Man spekulerar inte vilt när det är miljoner man riskerar förlora. Speciellt inte i dessa dagar.

Samtidigt ter sig opinionsföretagens undersökningar alltmer förlegade och missvisande. De är förlegade eftersom det handlar om att en person ringer upp och frågar en annan person - det blir ett passivt val; ett påträngande och ogenomtänkt val. Det är missvisande eftersom det är slumpen som styr vilka som blir uppringda - inga demografiska uppgifter lämnas heller ut om vilka som besvarat undersökningen.

Detta är det grundläggande problemet! Undersökningarna kan baseras på 999 personer från kommuner med massivt socialdemokratiskt stöd och ändå få stämpeln "statistisk säkerställd".

Och med anledning av vallokalsundersökningen 2006 - som visade att över 50% inte visste att den dåvarande regeringen var socialdemokratisk - så tycker jag att det borde bli någon slags praxis att alla opinionsföretag måste börja sina undersökningar med: "Vet du vilka partier det är som sitter i regeringen idag?"

Det är väl inte för mycket begärt att se vilka grundläggande politiska kunskaper de som ska statistiskt säkerställa den svenska politiska opinionen en vecka framöver? Eller?

1 2 3