måndag 13 april 2009

Simon Cowells regisserade framgångsformula.

Simon Cowell har gjort det igen - upphöjt måttlig talang till skyarna i syfte att tjäna pengar. Han gjorde det med Paul Potts och ska nu göra det med Susan Boyle. Framgångsformulan är lika enkel som genial:
  1. Hitta en måttligt talangfull ful ankunge i någon byhåla.
  2. Anspela på folk fördomar och förnedra ankungen offentligt.
  3. Juryn dömer ut den fula ankungen i förväg.
  4. Den fula ankungen chockar alla med sin måttliga talang.
  5. En stjärna är född.
Om en månad så har man plockat ögonbrynen, fixat håret, nya tänder och ordnat nya kläder åt sin nya stjärna. En skiva med 12 musikalfavoriter släpps inom 6 månader och en turné i köpcentrum - man förvandlar den fula ankungen till en vacker svan.

Men allt är regisserat!

Det är inte ens en slump att det är en musikalartist man hittat. Musikaler är efter filmen Mamma Mia det hetaste som finns ute i världen! Mamma Mia är den mest inkomstbringande filmen i brittisk i filmhistoria!

Hur talangfull är då Susan Boyle? Jag vet inte. Ganska bra. Det återstår att se när man jämför henne med andra musikalartister - sida vid sida. När Paul Potts operatalang jämfördes med de stora inom operan blev resultatet ganska tydligt att hans röst saknar djup och styrka. Se gärna denna jämförelse på YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=EBbf3cy_wYM

Något som är säkert är att det är upplägget, de regisserade reaktionerna från publik och jury som säljer skivor och som gör att man köper måttfullheten. En annan sak som är säker är att det är Simon Cowell som skrattar hela vägen till banken. Det är genialt!

Uppdaterat: Efter ett tips från Sofia Arkelsten så finns det en bok av Ben Elton som just beskriver hur regisserade och styrda dessa talangshower är. Tack Fia!


AB
SvD